Aronia jest krzewem owocowym pochodzącym z Kanady. Do uprawy nadaje się odmiana aronii czarnoowocowej nazywanej także aronia wielkoowocową. Krzaki aronii osiągają wielkość ponad dwa metry. Owoce aronii są w smaku cierpkie i raczej nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Świetnie się natomiast nadają na soki, dżemy, galaretki i inne przetwory. Większość soków znajdujących się w sprzedaży oparta jest na soku z aronii, ponieważ sok z aronii dodany do innych soków i przetworów z innych owoców poprawia ich smak. Owoce aronii zawierają dużo witamin i różnych substancji biologicznie czynnych. Spożywanie przetworów z aronii jest zalecane przy chorobach układu krążenia. Krzaki aronii wspaniale wyglądają na jesieni, kiedy zielone dotychczas liście zabarwiają się na kolor czerwony.
Wymagania glebowe i klimatyczne aronii
Ze względu na kraj pochodzenia aronia jest całkowicie odporna niskie temperatury i przymrozki. Aronia nie dużych wymagań glebowych, chociaż lepiej rośnie na glebach żyznych i wilgotnych. Najkorzystniejsze dla aronii jest stanowisko nasłoneczniane , ewentualnie z półcieniem. Krzewy aronii nie wymagają nawożenia. Jeśli zdecydowalibyśmy się na nawożenie, to nie należy nawozić starszych niż sześcioletnie krzewów, aby nie pogorszyć owocowania w wyniku nadmiernego rozrostu pędów.
Sadzenie krzewów aronii
Sadzimy sadzonki roczne lub dwuletnie. Jeśli sadzimy więcej niż jeden krzak aronii należy zachować odstępy około jednego metra między sadzonkami. Po posadzenie ziemię należy ściółkować , aby zapobiec rozwojowi chwastów.
Pielęgnacja aronii
Aronia nielubi nadmiaru wody, dlatego podlewamy w okresie suszy i w okresie dojrzewania owoców. Aronia nie wymaga przycinania. Obcinamy tylko stare pięcioletnie pędy i uszkodzone pędy. Wskazane jest także przycinanie w celu prześwietlenia krzaka. Aronia jest w zasadzie odporna na choroby, a szkodniki rzadko żerują na aronii. Sporadycznie można się spotkać na aronii z szarą pleśnią lub na aronii mogą się pojawić mszyce.
Zbiór owoców aronii
Aronia zaczyna owocować w drugim roku uprawy. Obfite owocowanie trwa około ośmiu lat. Owoce dojrzewają pod koniec sierpnia i dojrzałe owoce mogą wisieć na krzakach do końca września. Oprócz przetworów owoce aronii nadają się do suszenia i do mrożenia.